czapka- SH
kurtka Zara
sweter-HM
zegarek-londyński bazar
plecak-NottinGhill
Jak zobaczyłam rano te drzwi to miałam takie skojarzenie -to co przed nami:) albo za zamkniętymi drzwiami.
Przepis na bułkę
1 kg mąki, 4 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, 3 jajka, 3 szklanki mleka.
Zrobić rozczyn z drożdży i 1 łyżki cukru dodać trochę podgrzanego mleka i czekać aż drożdże zaczną pracować. Wszystkie składniki muszą, mieć temperaturę pokojową. Mieszamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące-odstaje od ręki. Drożdżowe ciasta wyrabiamy ręką. Po wyrobieniu czekamy aż ciasto podwoi objętość. Po przenosimy do posmarowanych dwóch form keksówek (jedna większa druga mniejsza) ja upiekłam na blaszce. Czekamy aż ciasto dorośnie do krawędzi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni 50 minut. Może być 55. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma surowego ciasta to jest upieczone.
Smacznego:)
1 kg mąki, 4 dag drożdży, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, 3 jajka, 3 szklanki mleka.
Zrobić rozczyn z drożdży i 1 łyżki cukru dodać trochę podgrzanego mleka i czekać aż drożdże zaczną pracować. Wszystkie składniki muszą, mieć temperaturę pokojową. Mieszamy aż ciasto będzie gładkie i lśniące-odstaje od ręki. Drożdżowe ciasta wyrabiamy ręką. Po wyrobieniu czekamy aż ciasto podwoi objętość. Po przenosimy do posmarowanych dwóch form keksówek (jedna większa druga mniejsza) ja upiekłam na blaszce. Czekamy aż ciasto dorośnie do krawędzi. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 160 stopni 50 minut. Może być 55. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli na patyczku nie ma surowego ciasta to jest upieczone.
Smacznego:)
Wygladsz Jolu, bardzo radosnie i slonecznie, nic dziwnego taki kolor zawsze dodaje duzo radosci:) bardzo pasuje Ci ten kolorek:)
OdpowiedzUsuńBuleczki i chlebek tez sama pieke, nie zawsze, ale dosc czesto. Masz racje, ze teraz pieczywo w Plasce inaczej smakuje, niz wczesniej.
Ostatnimi czasy odkrylam przepyszny chlebek w Aldi...naprawde pyszny i za 500 gr. placi sie 0,69 €, z maselkiem smakuje wybornie!
Pozdrawiam milo z mroznego i wierznego Saarlandu :)
Pieczywo jem bardzo rzadko, nie smakuje mi, a nie mogę się zebrać na upieczenie domowego chleba. Twój przepis jest łatwy, może skuszę się i go wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńGreat pics and a lovely outfit! I love your yellow cap!
OdpowiedzUsuńSabine xxx
Kolor radosny i słoneczny, coś nie mogę się przekonać do żółci, mało jej w mojej szafie...buziaki...
OdpowiedzUsuń