Blog o stylu życia, codzienne chwile, kroki, złości i radości, przyroda, która mnie otacza, ładne ubrania, bo lubię piękno w każdej postaci.
niedziela, 15 listopada 2015
Sushi
Moje sushi robiłam pierwszy raz i bałam się rolowania sushi. Okazało się jednak, że nie jest to takie trudne jak myślałam:) Potrzebna jest tylko specjalna mata.
Ryż kupiłam specjalny do sushi taki jak na zdjęciu.Jest on lepszy niż zwykły i lepiej się lepi. Przed gotowaniem 6 razy zlewałam wodę potem moczyłam tak długo aż zrobił się biały. Nie robiłam dużej porcji więc gotowałam jedną szklankę z 2 i pół szklanki wody do tego jedna łyżka octu i pół łyżeczki soli oraz jedna łyżeczka cukru.-ilość octu cukru i soli można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od smaku: ) ryż gotujemy do miękości potem musi postać przez chwilę pod.pokrywką. Reszta jest robiona jak biszkoptowa rolada ...do środka dawałam lekko wędzonego łososia, awokado,paluszki krabowe i paprykę. Układamy liść nori na macie do sushi i na to kładziemy ryż rozsmarowując, układamy nadzienie i zwijamy pomagając sobie matą. Wałki sushi wstawiamy do lodówki na conajmniej godzine potem kroimy na małe porcje.
Wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszi. :)
OdpowiedzUsuńWyszlo swietnie, moze tez zrobie, bo wszytkie wymienione skladniki bardzo lubie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam..tez robie sama
OdpowiedzUsuń