niedziela, 15 listopada 2015

Sushi

Moje sushi robiłam pierwszy raz i bałam się rolowania sushi. Okazało się jednak, że nie jest to takie trudne jak myślałam:) Potrzebna jest tylko specjalna mata.




Ryż kupiłam specjalny do sushi taki jak na zdjęciu.Jest on lepszy niż zwykły i lepiej się lepi. Przed gotowaniem 6 razy zlewałam wodę potem moczyłam tak długo aż zrobił się biały. Nie robiłam dużej porcji więc gotowałam jedną szklankę z 2 i pół szklanki wody do tego jedna łyżka octu i pół łyżeczki soli oraz jedna łyżeczka cukru.-ilość octu cukru i soli można zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od smaku) ryż gotujemy do miękości potem musi postać przez chwilę pod.pokrywką.
Reszta jest robiona jak biszkoptowa rolada ...do środka dawałam lekko wędzonego łososia, awokado,paluszki krabowe i paprykę.
Układamy liść nori na macie do sushi i na to kładziemy ryż rozsmarowując, układamy nadzienie i zwijamy pomagając sobie matą. Wałki sushi wstawiamy do lodówki na conajmniej godzine potem kroimy na małe porcje.








4 komentarze: