czwartek, 4 czerwca 2015

Zdrowy chlebek


Przepis dostałam od przyjaciółki, a ona od znajomej Litwinki. Dostałyśmy też zakwas do chleba.
Sam zakwas można zrobić samodzielnie:
-trochę mąki, wody, trochę cukru. Stoi jeden dzień w ciepłym miejscu. Na drugi dzień połowę zbieramy i dodajemy trochę maki i wody. Czynność powtarzamy przez tydzień.
Zakwas przechowujemy w lodówce. Przed pieczeniem dzień wcześniej wyjmujemy i dokarmiamy mąką i wodą i szczyptą cukru.

Przepis:

200 g mąki żytniej, 400 g mąki zwykłej, 400 g mąki krupczatki, 200 g cukru, 2 łyżeczki soli, zakwas prawie cały ( jedną łyżkę zostawiamy na następny chleb), 3 kubki ciepłej wody.

2 łyżki kolendry, 2-3 łyżki kminku, garść sezamu, garść siemienia lnianego, pestek dyni, słonecznika.

Ciasto dobrze wymieszać, odstawić na 8 godzin-problem zimą, ale można układać miskę na poduszkę elektryczną)
Ciasto musi zdwoić objętość po zdwojeniu dodajemy nasiona zmieszane z mąką-nie opadają na dno.
Pieczemy 40 minut 160 stopni
jeśli chcemy mieć spieczoną skórkę to trzeba parę razy delikatnie otworzyć piekarnik i spryskiwaczem skropić wnętrze, ale bardzo delikatnie, bo prawdziwe piece w piekarniach mają wmontowane automatyczne spryskiwanie.






3 komentarze:

  1. Taki chlebek musi byc pyszny:) Kiedys czesto pieklam, teraz tylko jak mi zabraknie...Bardzo ciekawy jest ten przepis na zakwas... Pozdrawiam serdecznie, Jolu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taki pyszny domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki chlebuś to rozumiem. Pozdrawiam Cię ciepło!

    OdpowiedzUsuń