Torcika, który często piecze moja mama w czasie letnim. Zawsze ma swoje poziomki, bardzo je lubi ,rosną w ogrodzie gdzie chcą. Nie ogranicza im miejsca. Ten torcik zrobiłam w małej tortownicy, dużej nie zjadłabym. W Polsce kupiłam malutką i tak czekała, aż zacznę przenosić przepisy na bloga. Chcę je tu umieścić, ale nie wiem, czy nie przytyję: )
Ten torcik bardzo lubi moja córka:).Składniki:
Wykonanie:
Bije pianę z białek, tak aż jest bardzo sztywna, do ubitych białek dodaję cukier i biję dalej, aż cukier jest połączony z białkami. Dodaję po jednym żółtku dalej ubijając. Biszkopt ubijam tak długo aż pisząc trzepaczką to co piszę:) zostaje, a nie tonie: )
Dodaję powoli mąkę i mąkę kartoflankę i szczyptę proszku do pieczenia. Piekę na zloty kolor w temperaturze 180 stopni.
Czas uzależniony jest od piekarnika i tego, jaki ma mieć kolor. Najlepiej sprawdzić starym sposobem. Drewniany patyczek, jeśli po wbiciu i wyjęciu nie ma śladu ciasta, biszkopt jest dobry. Moja mama, żeby biszkopt był równy stawia formę na dwóch szklankach do góry nogami. Nie wpada do środka.
Wykonanie krem: Jajka biję jak jak na biszkopt, przedtem polewam delikatnie wrzątkiem. Podają, że nie ma już niebezpieczeństwa, ale jednak lepiej zachować ostrożność. Biję z trzema łyżkami cukru pudru, ja dałam 4 łyżki. Smak trzeba odszykować pod indywidualne upodobania. W Anglii nie ma poziomek, a o tej porze to w Polsce też nie są osiągalne. Truskawki były wyjątkowo kwaśne. Jajka wkręcam powoli w masło. Jak wkręcę jajka dodaję poziomki: ) i dalej kręcę. Biszkopt przekrawam co najmniej dwa razy i smaruję kremem. Na ostatnią warstwę kładę całe poziomki i zalewam galaretką. U mnie są to jeżyny i jedna galaretka, na większą potrzeba dwie.
Zjadłabym...pięknie wygląda:). U mnie zwykle biszkopt bez kremu, tylko na wierzch owoce i galaretka
OdpowiedzUsuńPoziomki są pyszne i tak ich mało...torcik wygląda apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńKusisz Jolu, kusisz, dobrze, że wirtualnie...buziaki...miłego weekendu...
OdpowiedzUsuńFajny przepis:))a torcik wygląda przepysznie:))pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńPycha :) :) :) Kisses - Margot :)))
OdpowiedzUsuńThe dessert looks delicious!
OdpowiedzUsuńhttps://dinamighty.com/
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń