czwartek, 1 lutego 2018

Torcik poziomkowy

Torcika, który często piecze moja mama w czasie letnim. Zawsze ma swoje poziomki, bardzo je lubi ,rosną w ogrodzie gdzie chcą. Nie ogranicza im miejsca. Ten torcik zrobiłam w małej tortownicy, dużej nie zjadłabym. W Polsce kupiłam  malutką i tak czekała, aż zacznę przenosić przepisy na bloga. Chcę je tu umieścić, ale nie wiem, czy nie przytyję: )
Ten torcik bardzo lubi moja córka:).





Składniki:



Wykonanie:

Bije pianę z białek, tak aż jest bardzo sztywna, do ubitych białek dodaję cukier i biję dalej, aż cukier jest połączony z białkami. Dodaję po jednym żółtku dalej ubijając. Biszkopt ubijam tak długo aż pisząc trzepaczką to co piszę:) zostaje, a nie tonie: )
Dodaję powoli mąkę i mąkę kartoflankę i szczyptę proszku do pieczenia. Piekę na zloty kolor w temperaturze 180 stopni.
Czas uzależniony jest od piekarnika i tego, jaki ma  mieć kolor. Najlepiej sprawdzić starym sposobem. Drewniany patyczek, jeśli po wbiciu i wyjęciu nie ma śladu ciasta, biszkopt jest dobry. Moja mama, żeby biszkopt był równy stawia formę na dwóch szklankach do góry nogami. Nie wpada do środka.
Wykonanie krem: Jajka biję jak  jak na biszkopt, przedtem polewam delikatnie wrzątkiem. Podają, że nie ma już niebezpieczeństwa, ale jednak lepiej zachować ostrożność. Biję z trzema łyżkami cukru pudru, ja dałam 4 łyżki. Smak trzeba odszykować pod indywidualne upodobania. W Anglii nie ma poziomek, a o tej porze to w Polsce też nie są osiągalne.  Truskawki były wyjątkowo kwaśne. Jajka wkręcam powoli w masło. Jak wkręcę jajka dodaję poziomki: ) i dalej kręcę. Biszkopt przekrawam co najmniej dwa razy i smaruję kremem. Na ostatnią warstwę kładę całe poziomki i zalewam galaretką. U mnie są to jeżyny i jedna galaretka, na większą potrzeba dwie.




7 komentarzy:

  1. Zjadłabym...pięknie wygląda:). U mnie zwykle biszkopt bez kremu, tylko na wierzch owoce i galaretka

    OdpowiedzUsuń
  2. Poziomki są pyszne i tak ich mało...torcik wygląda apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusisz Jolu, kusisz, dobrze, że wirtualnie...buziaki...miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis:))a torcik wygląda przepysznie:))pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha :) :) :) Kisses - Margot :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. The dessert looks delicious!

    https://dinamighty.com/

    OdpowiedzUsuń